onsdag 5 september 2012

Skitnödig

Jag är rätt skitnödig när det gäller mitt jobb. Jag har krav på mig,min omgivning,de som är lärda.
Det gör mig rätt skitnödig. Vill inte men det skriker i magen när något går emot min tro.
Jag vill arbeta MOT invanda könsroller,jag vill ha ifrågasättande barn,jag vill ha barn som får känna precis vad de vill (behöver) utan att förminskas.
Jag vill arbeta MOT ordet fin. Du ska inte värderas för att du är fin eller känner dig fin. Du måste egentligen aldrig känna dig just ordet ...fin. Varför känner man sig fin? Vem har lärt att det är en skön känsla ,att värdera ditt utseende. Eller vara tuff som en hel karl för att du inte gråter om du ramlar. "Stora killar"...ni vet.

Det du behöver är att vara behövd..en del i ett sammanhang,en del av världen där du behövs. Inte för att du är fin. Eller duktig(?) vad det nu är,vem värderar vad du är när du är "duktig". Är man duktig när man egentligen ritat en asful teckning,eller när man kissat på pottan för första gången? Nä man är fantastisk som tycker och har kul när den ritar. Eller gör en fantastisk insats som förenklar sitt eget liv när du kan gå på toaletten utan hjälp. En enastående människa,inte duktig.

Nä jag vill ha barn som har rätt till sin egen kropp. Inte behöva kramas i en ihopfösande kram vid ev ett förlåt som bara blir en inlärd handling.
Rätt att säga nej. Och att bli respekterad då. Även mot vuxna,att just ifrågasätta och få en förklaring.

Jag är petig och skitnödig och skitnoga och märker ord,men jag tror det behövs.
Innan hjulet uppfanns så fanns inte hjulet.

Lite jobbigare att vara förälder eller pedagog för tillfället men världen snurrar fort och vi behöver respekt,tillhörlighet och självkänsla. Gärna nu.
5 kommentarer:

 1. Håller med dig 110% !!
  Ha en skön kväll du härliga kvinns !!

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra skrivet!! och förstår din frustration....

  SvaraRadera
 3. Vilka kloka ord, fick mig en tankeställare kram Diana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt,alltid bra o tänka till lite från gamla vanor :) som jag själv förmodligen har mest av :) Kram tbx.

   Radera